info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

MB-ledamot i fortsatt blåsväder

Byggnads och Bravida fortsätter tvista om förutsättningarna för fackligt arbete. Företaget drar tillbaka en stämning men har gett en förtroendeman fyra erinringar kopplade till fackligt arbete.

I början av året sa vvs-företaget Bravida upp ett antal anställda i Göteborg på grund av arbetsbrist, en del av verksamheten lades ner. En av de som skulle sägas upp var Anders Forsström. Han är Byggnads sammankallande mb-ledamot på fyra nivåer i företaget och har länge jobbat heltid med fackliga frågor. Byggnads lade ett tolkningsföreträde som stoppade uppsägningen, utifrån att Anders Forsström har en sådan betydelse för det fackliga arbetet att han ska undantas från turordningen enligt förtroendemannalagen.
Bravida menade att han inte har en sådan funktion som lagen avser och stämde därför Byggnads för tolkningsföreträdet. Men nu har man alltså dragit tillbaka stämningen. Hur det kommer sig vill företagets divisionschef Staffan Påhlsson inte kommentera.

Nya hot om uppsägning

Anders Forsström har alltså kvar anställningen men under december har han fått fyra skriftliga erinringar från företaget. De gäller främst att han, på Byggnads inrådan, inte sökt om ledighet för fackligt arbete på det sätt som företaget önskar. De slutar med en upplysning om att hans beteende kan leda till uppsägning eller avsked. Byggnads har kallat till förhandling om erinringarna.
Leif Nyrell, ombudsman på Byggnads, menar att företaget ger sig på en enskild facklig företrädare i stället för att reda ut den konflikt med Byggnads som ligger i botten; gällande villkoren för och omfattningen av det fackliga arbetet. Han tycker att företaget borde ha låtit domstol testa Byggnads rätt att begära heltid för fackligt arbete. Men Bravida vill alltså att Anders Forsström söker om ledigt efter hand och redovisar vad han ska göra då han jobbar fackligt. Leif Nyrell säger att Byggnads gärna redovisar vad den fackliga tiden ägnas åt, men att den här typen av ansökningsförfarande skulle innebära att företaget får rätt att reglera vad facklig verksamhet är.
– Vi ser ser det som att de via ett krångligt sätt skapar en överprövning av den fackliga verksamheten som inte finns i förtroendemannalagen.

Inga kommentarer från företaget

Bravidas divisionschef Staffan Påhlsson säger att blanketten är en del av policy för ledighetsansökningar som gäller alla anställda. I övrigt vill han inte kommentera Byggnads uppgifter, med hänvisning till att han inte kommenterar enskilda ärenden och personer.

Tidigare tvist om trakasserier

Konflikten är i grunden inte ny. Våren 2008 stämde Byggnads Bravida för trakasserier av Anders Forsström. Arbetsdomstolen friade dock företaget i början av 2010. Domstolen höll inte med Byggnads om att det fanns en överenskommelse om att Anders Forsström får jobba fackligt på heltid, därmed kunde det inte vara trakasserier att begära två dagars arbete i den vanliga verksamheten.
Äldre händelser som Byggnads ville ha inräknade i bedömningen tog domstolen inte hänsyn till då man menade att de inte tagits upp i förhandlingarna med företaget som föregick stämningen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: MB-ledamot i fortsatt blåsväder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig