info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

MB-ledamot i Calor avgick

Flera fackligt aktiva montörer i rörkoncernen Calor AB har blivit motarbetade. Roger Hedblom i Falun hoppade av sitt uppdrag när hans ledighet ifrågasattes.

Varje gång montören Roger Hedblom begärde ledigt för att delta i den centrala medbestämmandegruppens möten och förhandlingar blev han ifrågasatt. Det handlade om fyra eller fem tillfällen varje år. Chefen på Calor i Falun begärde bland annat papper på att mötet skulle genomföras.
– Till slut blev det för jobbigt. Jag avsade mig uppdraget att sitta med i den centrala MB-gruppen i september förra året, berättar Roger Hedlund.

Roger är inte den ende förtroendevalde som mött motstånd i rörkoncernen Calor. Kjell-Åke Persson i Göteborg, som är facklig förtroendeman på heltid i Calor, tvingades ta hjälp av Byggnads för att få bibehållen lön under den tid han arbetade med fackliga frågor i koncernen. Numera har han fått rätt när det gäller lönen men Byggnads kräver skadestånd av Calor för den segslitna tvisten. Ärendet är på väg till arbetsdomstolen.
– I mitt fall handlade det om okunnighet, säger Kjell-Åke Persson.
– Jag har inte känt mig motarbetad på samma sätt som en del andra.
Ytterligare en ledamot i den centrala MB-gruppen, Leif Kärnström i Karlstad, berättar att han upplever uppdraget som väldigt motigt just nu. Han berättar bland annat om svårigheter att sköta uppdraget eftersom han ligger ute på jobb mycket.
– Jag måste få vara mer på hemmaplan för att det ska fungera, säger han.

Roger Hedblom säger att situationen i Falun har förbättrats efter det att han sade upp sitt uppdrag. Han sitter kvar i en lokal MB-grupp och upplever klimatet som rätt bra just nu.
Jan Åkerblom, personalansvarig på Calor, säger att han är överraskad av kritiken.
– Vi har varit dåligt pålästa ibland. Men det trodde jag var historia. Jag menar att vi följt spelreglerna både i Falun och i Karlstad och jag tycker att det vore bättre om kritiken kom direkt till oss i stället för i media, säger Jan Åkerblom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: MB-ledamot i Calor avgick

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig