info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförare krosskadad i huvudet

En grävmaskinförare fick krosskador i huvudet när en kedja lossnade och åkte in genom hyttfönstret.

Olyckan inträffade i Göteborg i slutet på förra veckan. Den 53-årige maskinföraren skulle med hjälp av skopan och en kedja försöka kränga på en av grävmaskinens larvfötter som åkt av. Kedjan var dels fäst i larven och dels i en hylsa som satt fast på skopans tänder. 53-åringen satte sig i hytten och spände kedjan genom att röra skopan. Tanken var att manövern skulle kränga på larven igen. Men plötsligt lossnade den hylsa som kedjan var fäst i. Både kedjan och delar av hylsan for in genom hyttfönstret.

– Det var en väldig kraft. Han fick krosskador i huvudet och ena ögat skadades. Han förlorade medvetandet ett tag men lyckades efter tag gå ned till en väg 40 – 50 meter bort och kalla på hjälp, säger Claes Hällqvist, arbetsmiljöinspektör i Göteborg.
Enligt Claes Hällqvist var det fel att fästa kedjan i den hylsa som används som skydd för skopans tänder.
– Sådana där hylsor sitter bara fast med en sprint. Det är bättre att använda den säkerhetskrok som finns på baksidan av skopan, säger han.
Claes Hällqvist ställde krav att maskinförarens arbetsgivare skulle upprätta en skriftlig instruktion för hur larvbyten ska gå till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförare krosskadad i huvudet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig