info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinförare klämd till döds

En 28-årig maskinförare klämdes till döds vid en arbetsplatsolycka i Borlänge. Han klämdes mellan skoparmarna på traktorgrävaren och chassit.

Olyckan hände när maskinföraren skulle reparera ett hydraulläckage, som påverkade traktorgrävarens skoparmar. Han hissade först upp armarna. Därefter plockade han bort en sidolucka till motorutrymmet och skruvade loss en slang.

Men på grund av att hydraulolja läckte ut föll armarna plötsligt ner. Det gick så fort att mannen inte hann undan.
Hans arbetskamrater försökte hjälpa honom, men lyckades inte. Flera vittnen chockades svårt.
Räddningstjänsten var snabbt på plats och enligt polisen var mannen då fortfarande vid liv. Men eftersom hydrauloljan var slut kunde man inte lyfta upp skoparmarna, utan måste först ta dit en annan maskin. När räddningspersonalen fick loss mannen, hade han avlidit.

28-åringen kommer från Borlänge och var anställd av Erikssons bygg och entreprenad. Vid olyckan arbetade han med grävningsarbeten på Solrosgatan på Lergärdet; ett arbete som bland annat också NCC och Borlänge kommun är inblandade i. Den aktuella traktorgrävaren är en Huddik av årsmodell 2001.

Polisen, arbetsmiljöverket och svensk maskinprovning har påbörjat undersökningar om hur olyckan kunde ske.
– Jag kommer nu att tala med vittnen om vad som hände. På ett sådant här jobb ska armarna säkras när gör ingrepp på hydraulsystemet. Men jag vet inte om armarna var säkrade eller om det fanns någon pallning, säger Gunnar Wikman, arbetsmiljöinspektör i Falun.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinförare klämd till döds

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig