info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinexpo igång – här är fem maffiga nyheter

Idag började Maskinexpo på Stoxa utanför Arlanda. Här är några nyheter från mässan.

Maskinexpo pågår för fullt. Foto: Marta Bartosiak

Över 200 utställare visar upp sina nyheter under tre dagar, 23–25 maj. Byggnadsarbetarens fotograf Marta Bartosiak var på plats.

Minigrävare med nollutsläpp

JCB:s första elektriska grävmaskin heter 19C-1 E-TEC och är en minigrävare som är fem gånger tystare (motorljud 7dBA) än den traditionella dieseldrivna maskinen. Här har entreprenören möjlighet att jobba inomhus och i utsläppskänsliga miljöer. En fulladdad maskin uppges kunna användas en hel dag vid normal drift, beroende på typ av jobb, och kan snabbladdas på 2,5 timmar. Vikt: 1,8 ton. Max grävdjup: 2,8 m.

Mångsidig väghyvel

Hidromek HMK 600 MG har åtta växlar framåt och lika många bakåt. Den kan manövreras med både ratt och joystick och bladet kan styras med styrspakarna. Den väger 8,5 ton i standardvikt och ska passa till allt från planering och gradering till plogning av snö och rivning av is.

Tålig 20-tonsgrävare

JCB 220X möter publiken på Maskinexpo efter fyra år av utveckling. 20-tons bandgrävmaskinen har försetts med bland annat den senaste generationen av japansk hydraulik, ett förbättrat korrosionsmotstånd, förstärkt bom och sticka, en power boost-funktion som ger ökat tryck, en start/stopp-knapp för enkel start och en lägre ljudnivå i hytten (67 dBA).

Framtidens styrsystem?

SVAB visade upp vad man kallar ett framtidskoncept: Tooltip Control, ett intuitivt styrsystem som ska förenkla för operatören ”som endast behöver fokusera på den önskade slutpositionen för grävmaskinens arbetsredskap. Styrsystemet kombinerar automatiskt hydraulikstyrning på grävmaskinens bom/arm och tiltrotator för att skapa ett optimalt rörelsemönster”, enligt företaget.

Tuffa rivtänder

Rototilt har breddat repertoaren med slitstarka rivtänder, anpassade för frusen eller hård mark. De har förstärkt infästning och är utrustade med J-tandsystem som standard. Finns för fästessystemen S60 och S70.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinexpo igång – här är fem maffiga nyheter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig