info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Maskinavtalet har upphört

Maskinentreprendavtalet som sagts upp av Byggnads har slutat gälla i dag. Det innebär att Byggnads är fria att ta till stridsåtgärder, men än så länge gäller förhandlingsvägen.

Byggnads ombudsman Ebbe Johansson säger att Maskinentreprenörerna och Byggnads träffades i fredags eftermiddag och kväll.
– De har fått vissa bud av oss som de skulle fundera på, säger han.
I början av maj hade förhandlingarna om ett nytt avtal mellan Byggnads och Maskinentreprenörerna redan gått trögt en längre tid. Det som kärvade var diskussionen om nivån på löneökningarna. Den fjärde maj lämnade Byggnads därför in den uppsägning av gällande avtal som alltså trädde i kraft i morse.

VVS- och plåtkonflikten växer

Samtidigt fortsätter vvs- och plåtstrejken som pågått sedan den 25 april. I fredags utökades konflikten då ett nytt varsel trädde i kraft. På onsdag, den 16 maj, går ytterligare en omgång arbetare ut i strejk. Det innebär att sammanlagt 1600-1700 vvs-arbetare och plåtslagare strejkar från onsdag om ett avtal inte skrivs innan dess.

Byggnads träffade medlarna i helgen

Ytterligare varsel i konflikten mellan Byggnads och VVS Företagen samt Plåtslageriernas riksförbund träder i kraft den 22, 23 och 24 maj. Två av varslen har Byggnads lagt, ett är ett varsel om lockout från Plåtslageriernas riksförbund.
Byggnads träffade medlarna på egen hand i lördags. Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen har också haft kontakt med medlarna under helgen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Maskinavtalet har upphört

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig