info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mars lär Jorden bygga

Det kan behövas en omväg runt Mars för att hitta nya idéer för att bygga på Jorden.

Därför reste tjugo studenter från Lund till den amerikanska rymdflygstyrelsen NASA i Houston. Ett resultat av studenternas arbete kommer att presenteras på Bomässan i Malmö år 2001.
Hur kan astronauter leva och bo i rymden under flera år och hur får man dem att trivas? Det funderar eleverna över i sitt projekt och frågan är också vad byggande i rymden kan tillföra byggandet på Jorden.
Eleverna är studenter i arkitektur och industridesign och i ett projekt har de ritat på olika lösningar för boendeenheter. Inspirationen kommer från NASAs arbete med bostäder som ska kunna användas på Mars för astronauter. NASA planerar en expedition till Mars år 2013.
Studenterna koncentrerar sig på levnadsbetingelser och boendemiljön, på ljus, färgval och tekniska konstruktioner. De har också tagit fram idéer om fritid och mathållning. I rymden måste allt ske i ett slutet system. Såväl vatten som luft måste återvinnas.
Det är ett ömsesidigt givande och tagande. Studenterna tar del av NASAs erfarenheter och studier. Att bygga i den extrema miljö som rymden är, tvingar fram lösningar om exempelvis vattenhushållning. NASA i sin tur får massor idéer från eleverna.
Sedan återstår att se vilka av idéerna som kan utnyttjas vid byggandet av framtidens bostäder på jorden. Resultatet av studenternas projekt kommer ingå i ”Future Homes” på Bomässan. Då bland annat en jordanpassad boendeenhet kommer att presenteras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mars lär Jorden bygga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig