info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mångmiljonkrav mot Rimec

Byggnads stämmer bemanningsföretaget Rimec på 9,7 miljoner kronor för föreningsrättskränkning. I samband med en lönetvist har företaget krävt att deras anställda lämnar facket. Ärendet lämnades till Arbetsdomstolen i förra veckan.

I botten finns en lönetvist gällande Rimecs anställda på Borealis bygge i Stenungsund. Den tvisten sändes till Arbetsdomstolen redan i vintras, med krav på nästan 30 miljoner kronor. Men i samband med centrala tvisteförhandlingar i det ärendet skickade företaget dessutom ut ett brev till 36 anställda som var medlemmar i Byggnads. Företaget ville ha sina anställdas signatur under brevet, där det påstods att de gått ur facket redan en månad tidigare.

Facket eller jobbet

Nu vänder Byggnads sig till Arbetsdomstolen igen, gällande att detta var en kränkning av föreningsrätten. Man skriver i stämningsansökan att företaget i praktiken krävde att de anställda skulle lämna Byggnads ”som en förutsättning för att få behålla sitt arbete eller erhålla senare uppdrag inom bolagssfären”. Det ska även ha förekommit muntliga påtryckningar för att få anställda att lämna facket, som villkor för att få jobba kvar.

Nästan tio miljoner

Byggnads kräver höga skadestånd. Man vill att företaget ska betala 200 000 kronor till varje medlem samt 2,5 miljoner till Byggnads, sammanlagt nästan 10 miljoner kronor. Kravet riktas till hälften mot Rimec Ltd som var på plats i Stenungsund och till hälften mot moderbolaget Atlanco Rimec Group Ltd som skrivit på kollektivavtalet med Byggnads.

Lönedumpning

De höga skadeståndskraven motiveras med ett resonemang om att brotten skett i ett sammanhang där de gör det omöjligt för Byggnads att kontrollera om utländska företag följer kollektivavtalen. Enligt Byggnads skriver utländska företag som sänder hit sina anställda på jobb ofta under ett kollektivavtal (liksom Rimec), men arbetare som sedan går med i facket utsätts i hög grad för repressalier och skickas kanske rent av hem. Byggnads mister då möjligheten att kontrollera att företagen verkligen följder de avtal som undertecknats och löner kan dumpas trots avtal.

Fler Rimectvister

Detta är inte de enda tvister som Byggnads har haft med Rimec. Förra året dömde Arbetsdomstolen företaget till att betala 350 000 kronor till följd av en annan tvist om löner.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mångmiljonkrav mot Rimec

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig