info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många valde aktivt att inte välja

Soffliggarna dominerade i höstens val av tjänstepension. Hela 60 procent valde att inte välja och placerades sålunda i den traditionella försäkringen AMF Framtid. Men nu visar en ny undersökning många valde aktivt att ligga på soffan.

I höstas skulle 1,3 miljoner privatanställda arbetare, däribland tiotusentals byggnadsarbetare, välja vilken pensionsförvaltare som skulle förvalta deras tjänstepension. Drygt 60 procent valde dock att inte välja. Dessa har tidigare lite slarvigt kallats soffliggare.

Men nu visar det sig att många av soffliggarna faktiskt är aktiva. En ny Sifoundersökning bland ickeväljarna visar att drygt en tredjedel av soffliggarna faktiskt gjorde ett medvetet val – att inte välja.

De som inte väljer placeras i den traditionella försäkringen AMF Framtid.

I övrigt visar Sifoundersökningen på en tydlig koppling mellan engagemang och stigande ålder. De som är nära pensionen har högst andel som gjort ett aktivt val: 47 procent. Unga upp till 28 år har däremot lägst andel som gjort ett aktivt val: 22 procent. Snittet för alla ligger på 35 procent.

Det finns också en skillnad mellan könen bland ickeväljarna. Fler män svarar att de inte orkar engagera sig, medan kvinnor i högre grad än män svarar att det är för svårt och att de inte kan något om ämnet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många valde aktivt att inte välja

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig