info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Många söndergrävda bredbandskablar

De många, nya, bredbandskablarna orsakar problem och nya kostnader. På platser där de är grunt nergrävda och inte dokumenterade har de blivit avgrävda när nya grävjobb gjorts.

Det var svårt för dem som grävde kablarna att hinna med i den stora utbyggnadsruschen. Det som hände var att kablarna ofta blev grunt nergrävda och att det ibland saknas dokumentation på exakt var kablarna finns.
Därför blir det svårigheter när nya grävjobb ska göras. Problemen har inte låtit vänta på sig. Försäkringsbolaget Trygg-Hansa är en aktör som märkt av problemen. I vanliga fall har bolaget betalat ut mindre än en miljon kronor på försäkringar i skadestånd för söndergrävda kablar. Nu har siffran stigit till flera miljoner kronor, berättar Dagens Nyheter.
En orsak är att kabelbrotten blivit fler. Maskinentreprenörerna har tagit upp problemen med avgrävda kablar. Förbundets södra region, som omfattar Skåne och Halland, har inlett ett samarbete med kommunerna och tagit fram en handbok med uppgifter och kartor om alla kablar, såväl bredbandskablar som ledningar för vatten, fjärrvärme, gas och el. I handboken finns också telefonnummer till ledningsägaren. Allt för att minska risken för att gräva av kablar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Många söndergrävda bredbandskablar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig