info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Majoritet vill ha svenska avtal på jobbet

Sju av tio vill ha svenska regler och avtal på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en opinionsundersökning som sex LO-förbund låtit Novus Opinion genomföra.

På frågan: ”Tycker du att det ska råda svenska regler och avtal på svensk arbetsmarknad eller tycker du inte det?” svarar 68% att det alltid ska råda svenska regler och avtal på svensk arbetsmarknad, 19% menar att Sverige är en del av EU och att hemlandets regler ska gälla, 13% svarar vet ej.
– Det finns ett starkt stöd för att svenska avtal ska gälla här i Sverige. Jag tycker att detta är en av de viktigaste politiska frågorna på EU-nivå de kommande åren. Det är oacceptabelt att EU-domstolen i dessa frågor hela tiden tar beslut som går på tvärs med den allmänna uppfattningen, säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande.
Undersökningen visar vidare att en majoritet tycker att svensk arbetsrätt bör väga tyngre än EU-rätten vid en konflikt. En tydlig majoritet bland allmänheten tror också att kollektivavtalen har en viktig roll att spela på svensk arbetsmarknad i framtiden.
De övriga LO-förbund som står bakom undersökningen är Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Majoritet vill ha svenska avtal på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig