info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lyfthjälp krävs för populära betongblock

30-kilos betongblock som bärs av en person. Det är verkligheten på ett bygge i Helsingborg. Nu har Arbetsmiljöverket i Malmö förbjudit byggherren att fortsätta bygga utan lyfthjälp.

– 30-kilosblocken hanterades ofta av en person och byggarna hade inga lyfthjälpmedel alls. Även om det är ett enplanshus är det många stenar som ska hanteras över axelhöjd och det utgör en direkt skaderisk, säger Mikael Engström, arbetsmiljöinspektör i Malmö.

Det var vid en inspektion i mitten av februari på ett småhusbygge i Mörarp, Helsingborg, som inspektörerna upptäckte lättbetongblocken. De är av Ciporex-typ, men väger 30 kilo och är ungefär 60x40x30 centimeter stort. På sidorna är de urfasade för att ge bättre grepp.

Inspektörerna förbjöd byggherren att fortsätta med den manuella hanteringen och de var överens om att han skulle skaffa en truck till dagens därpå. Byggherren planerar redan att bygga fler hus med samma typ av block.

– Jag tror att de här blocken kommer att bli vanligare och vi befarar att de kommer att bli större. De är effektiva att använda eftersom man varken behöver regelverk eller tilläggsisolering, säger Mikael Engström, arbetsmiljöinspektör i Malmö och betonar att Arbetsmiljöverket inte har synpunkter på blockens storlek, men vill att de ska hanteras på rätt sätt.

– Vi hoppas kunna få både byggherrar och projektörer medvetna om vilka risker som finns med manuell hantering av stora och tunga block. Det är förfärligt om det går åt det hållet att blocken blir större men att byggherrarna struntar i hjälpmedel, säger Mikael Engström, arbetsmiljöinspektör i Malmö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lyfthjälp krävs för populära betongblock

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig