info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lungsjuk har blivit sämre

Fem byggnadsarbetare på samma arbetsplats i Linköping fick lunginflammation. En av dem vårdas nu på Karolinska sjukhuset i Stockholm för att få tillgång till avancerad hjärt- och lungsjukvård efter att han blivit sämre.

Det var i mitten av mars som fem byggnadsarbetare som arbetar med byggnationer vid Gärstadverken i Linköping, drabbades av en aggressiv form av lunginflammation, vilket ledde till att de behövde sjukhusvård. Två av de drabbade behövde intensivvård. Den ena vårdas fortfarande på sjukhus i Östergötland, men en av byggnadsarbetarna fördes i fredags till Karolinska sjukhuset i Solna för att få mer avancerad lungsjukvård sedan han blivit sämre.

Beror inte på arbetsmiljön

Enligt Bodil Knuthammar, pressansvarig på Landstinget i Östergötland, är patienten inte återförd till Östergötland ännu. Enligt smittskyddsläkaren i Östergötland rör det sig om en ganska vanlig bakterie, pneumokocker, som ofta orsakar lunginflammation. Labbprover har tagits. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind sade till Byggnadsarbetaren i en tidigare artikel, att de smittade byggnadsarbetarna delvis bor tillsammans, och jobbar tillsammans. Inget i arbetsmiljön tyder på att de blivit sjuka av jobbet, enligt Britt Åkerlind. Fortfarande gäller dock att om någon får liknande symtom, så ska man söka vård.

Samma symtom – sök vård

-De första symtomen är hosta, feber, snuva och ont i halsen. Om sjukdomen inte går över på cirka fyra dagar, kan man få hosta med slembildning, hosta med gulgrönt slem, andfåddhet och svårt att få luft, säger Britt Åkerlind till Byggnadsarbetaren.
På Tekniska verken i Linköping byggs just nu ett nytt kraftvärmeverk. För detta har man anlitat ett tyskt företag, Steinmüller, som i sin tur anlitat flera underentreprenörer och det är hos dem som arbetarna är anställda. Många utländska medborgare arbetar på arbetsplatsen, men det är både svenska och utländska arbetare som har blivit sjuka. Enligt Lana Brunell, pressansvarig på värmeverket har inga fler arbetare insjuknat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lungsjuk har blivit sämre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig