info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lösning i Peabs lönetvister

På tre av Peab Bostads byggen i Östergötland har lönetvister pågått under vintern. Nu har förhandlingsklimatet tinat på två av dem. Byggnads och BI är överens om prestationslöner.

Byggnads och Sveriges Byggindustriers (BI) förhandlare enades på onsdagen om lön för två Peab-byggen i Östergötland. På torsdagen förankrade parterna överenskommelsen hos de berörda ackordslagen i Vadstena och Linköping samt i Peab-ledningen. Från Byggnads sade man okej på torsdagseftermiddagen. Peab-ledningen dröjde däremot med besked, enligt BI:s förhandlare på grund av att man suttit upptagna i möte under hela torsdagen.
Byggnads och BI är överens om att inte sprida innehållet i uppgörelsen i detalj. Men det handlar om prestationslön, både för tiden före de strandade förhandlingarna och under den kvarvarande byggtiden. Den förväntade lönenivån vill ingen uttala sig om.
– I ett sådant här läge finns det inte vinnare eller förlorare, säger Roland Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads i Linköping diplomatiskt. 

Lagbasarna i Vadstena och Linköping är försiktigt positiva. De tycker framför allt att det är skönt att få börja jobba igen och de är nöjda med att de får fortsätta på prestationslön.
– Egentligen är det här inte bra. Men det är nödvändigt att få slut nu, säger Svante Rosvall, lagbas på Peab-bygget i kvarteret Lustgården i Linköping.
Sedan den 22 april har han och hans åtta arbetskamrater fått betalt för att gå hemma och göra ingenting. Orsaken till permitteringen var den strandade förhandlingen om ackord. Strandningen ledde till så kallad stupstockslön, 109 kronor per timme, från den 1 april.
I Vadstena, där laget gått på stupstockslön sedan den 1 mars är gensvaret ungefär detsamma.
– Det är okej, säger lagbasen Bo Sjögren.

Jan-Erik Karlsson, mätningsföreståndare på Byggnads i Norrköping, deltog inte i förhandlingen. Han visste på onsdagskvällen inte om överenskommelsen också skulle kunna översättas till bostadsbygget vid Idrottsparken, där 18 Peab-anställda nu arbetar för 109 kronor per timme. Sex av de som arbetade på bygget när förhandlingens strandade är permitterade..

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lösning i Peabs lönetvister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig