info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO:s nya väg

Nej till vinster i välfärden och avskaffa karensdagen. LO:s kongressbeslut positionerar organisationen tydligt till vänster om Socialdemokraterna.

Förutom att välja ny styrelse har kongressdagarna handlat om att ta ställning till de nästan 300 motioner som olika fackförbund hade förberett. Och när sista dagen på kongressen nu inleds är det tydligt att ombuden börjar tröttna på Socialdemokraternas ideologiska kräftgång.
Fyra radikala beslut för LO:s framtida arbete togs under helgen: Nej till vinster i välfärden, arbeta för att karensdagen ska avskaffas, riva upp lagen om valfrihetssystem och att tandvården ska räknas som övrig sjukvård. Åsikter som ligger närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna.

LO ska driva på partiet

LO:s nyvalda ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se ett LO som vågar driva på Socialdemokraterna och se till att partiet inte söker sig allt för mycket mot mitten. I sitt linjetal på kongressen lovade han att organisationen skulle vara en konstruktiv partner och kärleksfull kritiker till moderpartiet:
– Vi har förlorat två val i rad. Det är oerhört allvarligt. Det som är levererat hittills av självprövning och politikutveckling duger inte. Det socialdemokratiska partiet kan bättre.

Torbjörn Johansson ny avtalssekreterare

Förutom nya styrdokument valde kongressombuden också ny LO-styrelse. Ombuden gick helt på valberedningens linje. Det innebär att Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson nu formellt är vald som LO.s nya avtalssekretare. På sitt tacktal visade han tydligt att LO-samordningen står högt på agendan:
– Sammanhållning kan försätta berg. Om vi är överens blir det som vi har bestämt oss. Fackets makt förutsätter att vi kontrollerar priset på arbete. På senare år har vi tappat en del av makten. Den måste vi vinna tillbaka.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO:s nya väg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig