info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löpande förbud hotar Skanska i Västerbotten

Arbetsmiljöverket i Västerbotten markerar mot Skanska efter att fallskyddet brustit på två byggen. Nu riskerar företaget ett löpande förbud som kan innebära att slarv med fallskydd blir dyrt.

Inom loppet av mindre än ett år har Arbetsmiljöverket lagt två omedelbara förbud mot Skanska i Västerbotten, på byggen i Umeå och Lycksele. Båda gångerna har det gällt bristande fallskydd på tak. Förbuden innebar att man inte fick jobba vidare utan att åtgärda fallskydden. Annars riskerade företaget att få betala ett vite på 50 000 kronor. Skanska åtgärdade dock bristerna, senast i oktober i år, och slapp därmed betala.

Tonen skärps

Nu markerar Arbetsmiljöverket mot Skanska. Om nya brister i fallskyddet upptäcks hos Skanska i Västerbotten kommer det förmodligen inte finnas någon frist till att rätta till dem och undkomma vite.
– Ett rikstäckande företag som Skanska ska inte behöva ha sådana här bekymmer på sina arbetsplatser. Man ska inte behöva träffa på dem med så här dålig säkerhet, säger Sture Hansson, bygginspektör på Arbetsmiljöverket.

Löpande förbud

Arbetsmiljöverket har nu skickat Skanska en delgivning om att man överväger ett löpande förbud gällande arbete på två meters höjd eller mer. Planerna gäller företagets arbeten i hela Västerbotten under ett och ett halvt år. Det skulle innebära att ett vite kan utlösas omdedelbart nästa gång brister upptäcks i fallskyddet. Någon nivå på ett sådant vite är ännu inte satt, företaget har nu chans att yttra sig inför Arbetsmiljöverkets beslut.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löpande förbud hotar Skanska i Västerbotten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig