info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönetvist på Adecco löst

Byggnads och bemanningsföretaget Adecco har nu enats om löner till de polska byggnadsarbetarna på brobygget Partihallsförbindelsen i Göteborg. Nu ska företaget betala ut nästan en halv miljon kronor i retroaktiva löner.

Enligt Conny Johansson, ombudsman på Byggnads i Göteborg, ska lönerna korrigeras senast i november. De anställda på brobygget har tjänat mellan 130 och 135 kronor i timmen. Nu ska de regleras till en nivå på över 160 kronor och Byggnads 24 medlemmar ska få retroaktiv ersättning för den tid då de arbetat med den lägre lönen.

Conny Johansson säger att Byggnads också kommer driva ett skadeståndskrav gällande kollektivavtalsbrott, just gällande att lönen varit för låg.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om de polska arbetarna på brobygget och om deras besvikelse över att tjäna mindre än svenskarna.

Att Byggnads nu har kunnat driva igenom lönekraven beror bland annat på en dom som Arbetsdomstolen kom med i somras. Den gällde det irländska bemanningsföretaget Rimec, som dömdes för att ha betalat ut för låga löner då de hyrt ut personal till ett NCC-bygge. Domen är tydlig i att anställda på bemanningsföretag ska ha en lön som motsvarar vad personer med liknande arbetsuppgifter på andra byggen tjänar om jämförelsegrupper saknas på den egna arbetsplatsen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönetvist på Adecco löst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig