info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönetvist i Örebro nära lösning

Arbetarna vid hotel Plaza i Örebro kan komma att få sina pengar. Det rör sig om sammanlagt 301 000 kronor plus ränta för sju polska arbetare. Det blev resultatet vid förhandlingar under torsdagen, enligt Byggnads representanter. Företagets Peter Litchell vill däremot inte lämna några kommentar.

Enligt Byggnads förhandlare har Peter Litchell gått med på att betala ut lönefodringar till sju arbetare.
-Vi tog i hand på att han ska betala, säger Byggnads förbundsförhandlare Torbjörn Hagelin.
När Byggnadsarbetaren kontaktar arbetsgivarens representant, Peter Litchell, för att få kommenterar om förhandlingsresultatet säger han.
-Du får fråga Byggnads. Jag har inga kommenterar.

Det handlar om Entré Hotels arbetsplats vid byggandet av hotell Plaza i Örebro. Ett bygge där det varit mycket strul med löneutbetalningar. Den senaste tvisten gäller att sju polska byggnadsarbetare har lönefodringar för tiden juli till och med den 20 september förra året. Sammanlagt rör det sig om lönekrav på 301 000 kronor. Men till det kommer räntekostnader som nu ska räknas fram. Lönekraven spänner från 52 000 kronor och neråt. Med räntor beräknas den som har mest att fordra ha rätt till en summa på över 60 000 kronor.

Det var under torsdagen som representanten för arbetsgivaren Entré Hotels, Peter Litchell, utlovade att pengarna ska betalas ut, enligt Byggnads tre representanter som var med på förhandlingen.
Fram till dess och även i början av förhandlingen förnekade Peter Litchell att arbetarna hade rätt till några pengar. Han har bland annat hävdat att arbetarna inte har varit anställda i hotellbolaget och inte arbetat i den omfattning som sagts. Motargumenten från Byggnads representanter var då bland annat att det finns tydlig dokumentation som bevis för att de varit anställda. Facket förklarade sig även berett att gå till domstol för att få in pengarna.

Senast den 13 februari ska nu pengarna vara utbetalade till byggnadsarbetarnas personkonton och bevis för detta ska finnas så att facket kan granska utbetalningen.
– Nu vill vi bara se att pengarna verkligen betalas ut. De polska arbetarna är försiktigt positiva, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro och en av dem som deltog i förhandlingarna.
Samtliga sju byggnadsarbetare lämnade arbetsplatsen i höstas efter att ha blivit uppsagda. I det senaste numret av Byggnadsarbetaren, berättar fem av dem om sin situation. De lever med ekonomiskt mycket knappa marginaler.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönetvist i Örebro nära lösning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig