info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönestriden fortsätter på Bo 01

Löneförhandlingarna mellan Byggnads och Skanska avbröts i går.

Det var den fjärde resultatlösa förhandlingen på bomässan mellan Skanska och Byggnads. I förra veckan begärde Byggnads Malmö 135 kronor i timmen. Skanskas bud var 121 kronor, tolv kronor lägre än det som Byggnads hade begärt.
– Det är inte godtagbart. Det är långt under genomsnittet som är 131 kronor i timmen för nybyggnation i Malmö. Bomässan är inget vanligt bostadsbygge och för varje dag som går blir det allt knepigare att få ihop projektet på utsatt tid, säger Kjell Nilsson, Byggnads löneförhandlare för fyra arbetsplatser på Skanska.
Vid förhandlingen begärde Byggnads också att arbetsgivaren informerar de anställda om löneförhandlingarna på arbetsplatsen.
– Stämningen är mycket dålig bland byggnadsarbetarna, säger Kjell Nilsson.
De utdragna och segslitna löneförhandlingarna har föranlett Byggnads Malmö att tro att det förekommer en kartell bland arbetsgivarna.
– Buden från de olika arbetsgivarna är ganska snarlika. Ingen vill vara först och alla inväntar varandra. Vi tror att arbetsgivarna har bestämt var nivåerna ska ligga, säger Björn Schoug, Byggnads löneförhandlare för anställda på NCC.
Skanska vill inte kommentera de pågående löneförhandlingarna. Skanska tillbakavisar också uppgifterna om att det skulle förekomma en kartell bland arbetsgivarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönestriden fortsätter på Bo 01

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig