info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löner enligt avtal på tunnelbygge

Byggnads i Göteborg har fått en redovisning som visar att det polska företaget Eurotech betalar mellan 136 och 146 kronor per timme. Därmed anser Byggnads att de polska byggnadsarbetarna får lön enligt avtal.

– Det ser ut som att de betalar en grundlön på 136:65 kronor per timme och att de flesta kommer upp i 146:65. Det konstaterar Ingvar Särnbratt, mätningsföreståndare på Byggnads avdelning i Göteborg sedan det polska företaget Eurotech redovisat lönelappar och kvitton på överföringar till de polska byggnadsarbetarnas bankkonton.
Granskningen av lönerna som betalas ut av den polska underentreprenören på Lilla Bommen-konsortiet har pågått under sommaren. Bakgrunden är misstankar om att Eurotech inte följt det hängavtal man tecknade med Byggnads när man knöts till projektet.

Nu anser alltså Byggnads i Göteborg att Eurotech följer avtalet trots att flera av de polska byggnadsarbetarna under våren och försommaren har berättat för sina svenska kollegor om att de får 60 kronor per timme i lön. Ingen av de som berättat om den lägre lönen har trätt fram.
– Vi har inte kunnat styrka de uppgifterna. Det är ett problem i sådana här situationer att det är svårt att få förtroende från dem det gäller, säger Ingvar Särnbratt.

När Lilla Bommen-konsortiet, som leds av det tyska företaget Bilfinger Berger, anlitade Eurotech väckte det irritation bland de svenska anställda. Irritationen växte när de blev uppsagda medan Eurotechs anställda fick ta över mer och mer av tunnelns färdigställande. Många av de anställda ogiltigförklarade sina uppsägningar.
Förhandlingen mellan Byggnads och Bilfinger Berger om de ogiltigförklarade uppsägningarna är ajournerade tills vidare, utan att ny förhandlingsdatum satts ut. Det senaste beskedet som Byggnads i Göteborg fått från konsortiet är att både svensk och polsk arbetskraft kommer att arbeta med att bygga tunneln klar.
Enligt Ingvar Särnbratt kan det vara svårt att driva frågan om ogiltiga uppsägningar eftersom bygget är inne i ett slutskede, med arbetsbrist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löner enligt avtal på tunnelbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig