info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönepress trots övergångsregler

Byggbranschen i Tyskland är i kris. Det har inneburit lönedumpning trots att Tyskland införde övergångsregler för de nya EU-medlemmarna.

Längre arbetstider utan kompensation och arbetsgivare som pressar kostnader genom att strunta i avtal. Det är vardagen i tysk byggbransch, berättade Ekot på Sveriges Radio igår.
Ekot hade bland annat pratat med golvläggaren Peter Heid i Berlin. Han hade blivit uppsagd och startat eget och jobbar nu fler timmar för att få ihop samma lön som tidigare.
Tyska byggfacket förklarar i samma inslag att arbetslösheten i Berlinregionen är 30 till 40 procent. Konjunkturen i branschen är den främsta orsaken till att löne- och anställningsvillkor försämras.

Östutvidgningen av EU har påverkat situationen trots att Tyskland införde övergångsregler som gäller fram till 2011. Vissa sektorer har påverkats sedan flera år genom att arbetsmarknaden anpassats till utvidgningen. Löneklyftorna har ökat genom att allt fler jobb köps in från underentreprenörer som konkurrerar genom att hålla nere löne- och anställningsvillkor under avtalsmässiga nivåer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönepress trots övergångsregler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig