info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönen sänks på Skanskabygge

Den 1 november får tio skanskaanställda i Helsingborg sänkt lön, från 115 kronor per timme till 100 kronor. De får avtalets lägsta lön sedan förhandlingar om ackord strandat.

De centrala förhandlingarna strandade den 5 oktober, då Skanska meddelade att man avstod från ett redan planerat förhandlingstillfälle. Lönen på ombyggnaden av ett varuhus till en galleria i Väla centrum i Helsingborg blir därmed avtalets lägsta lön, stupstockslön.

För de tio i skanskalaget på arbetsplatsen innebär det en lönesänkning med 15 kronor per timme, från utbetalningsnivån 115 kronor per timme. Den lönen har de haft sedan bygget startade i april.
Den genomsnittliga ackordsförtjänsten i Helsingborg är 139 kronor per timme och det är den lönenivå som laget hade hoppats på. Skanskas bud hade, enligt beräkningar på Byggnads avdelning, räckt till cirka 130 kronor per timme.
– Det är första gången jag har varit med om att det är så här struligt, säger lagbasen Håkan Gudmundsson.
– Men det verkar vara nya tider. Företaget vill ju inte att vi ska få behålla vårt lönesystem. Det är säkert därför de håller på så här.

Butikerna i gallerian ska öppna den 22 november, till julrushen. Det borde vara brått. Men motivationen i skanskalaget sjönk när det stod klart att Skanska valde att stranda förhandlingen.
– Arbetschefen var här för att kontrollera om vi maskar. Det gör vi inte man det är klart att arbetsinsatsen påverkas av att lönen blir 40 kronor lägre än det vi förtjänat, säger Håkan Gudmundsson.
Skanskas Tomas Persson är ansvarig för företagets agerande i förhandlingarna. Han väljer, efter samråd med ”kollegor i företaget” att inte svara på några frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönen sänks på Skanskabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig