info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Lönen måste vara förutsägbar"

Lönesättningsmodeller tycks bli en central fråga i förhandlingarna om nytt entreprenadmaskinavtal. Arbetsgivarna vill också utöka möjligheterna att göra överenskommelser om arbetstider.

Byggnads vill, som vi tidigare skrivit, att prestationslönens position i entreprenadmaskinavtalet stärks när avtalet nu förhandlas om. De vill också att den som kör tornkran eller maskin hos underentreprenör som kör åt arbetslag ska ha samma lön som laget.

”Måste ha förutsägbarhet”

För att uppnå lika lön för kran- och maskinförarna som för laget vill Byggnads ändra i en paragraf som arbetsgivarna Maskinentreprenörerna i stället skriver i sina yrkanden att de vill ska utmönstras, tillsammans med avsnittet om prestationslön, ur avtalet. Maskinentreprenörernas förhandlingschef Mathias Fors säger att det inte ska tolkas som att något ska tas bort, men att avtalet behöver utvecklas så att det passar för branschen. Han ser vissa svårigheter med att koppla kran- och maskinförarnas löner hårdare till ackordet på varje arbetsplats där de gör jobb som underentreprenörer. Han hänvisar till deras arbetsgivares möjlighet att planera.
-En entreprenör som budar på ett jobb måste ju ha en förutsägbarhet i vad den har för lönekostnader, säger han.

Följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här

”Märket ska gälla”

I yrkandena gällande det nya avtalet lyfter arbetsgivarna också frågan om individuella erfarenhetstillägg på lönen. Vidare vill de utöka företagens utrymme för att komma överens om arbetstider med sina anställda.
Enligt Maskinentreprenörernas yrkandena har antalet fall där arbetstagare lämnat anställningen på dagen ökat. Därför vill man införa en regel som skärper arbetarens skyldighet att betala skadestånd då hen inte tagit hänsyn till uppsägningstiden.
Gällande Byggnads krav på 3,2 procent i löneökning säger Mathias Fors på Maskinentreprenörerna att det är märket som ska gälla, det innebär att man inte är beredd att gå över den löneökning som industrin enas om.
Yrkandena växlades i fredag och Maskinentreprenörerna ska träffa Byggnads i veckan för att gå igenom dem ytterligare.
– Generellt upplever jag partsrelationerna som goda, säger Mathias Fors om utgångsläget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Lönen måste vara förutsägbar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig