info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Löneloket drar bäst i väst

I Byggnads region Väst tjänar en TBM:are på tidlön i snitt 94 procent av ackordsarbetarnas lön.

Lönestatistik för 2015 visar att rikssnittet för ackord när det gäller TBM hamnade på 207:36 kronor i timmen. Snittet på tidlön blev 183:40 kronor. En skillnad på 23:96 kronor i timmen, vilket motsvarar 13 procent.
En vanlig uppfattning i byggsvängen är att ackordslönerna agerar lok när det gäller löneutvecklingen och att de drar med sig tidlönerna uppåt. Avståndet mellan lok och vagnar varierar över landet. Störst är avståndet i Byggnads region Stockholm-Gotland. Minst i region Väst.

Läs mer
Lönetoppen i din egen region 2015
Topplista på lönesnittet över hela landet
Stor skillnad mellan ackordsjägare

”Bäst på att förhandla”

Minst är avståndet mellan de både löneformerna i Byggnads region Väst.
– Jag tror att det beror på att vi är bäst på att förhandla upp tidlönerna. Jag kan inte säga helt säkert att det är på det viset, men vi försöker titta på ackordssnittet när vi tecknar avtal om tidlön. Vi jobbar för att hålla upp nivåerna, säger Jesper Carlsson, avtalsansvarig i Byggnads region Väst.
Kan det inte den höga tidlönens andel bero på att ackordslönen är för låg?
– Det kan vara en förklaring ur en annan synvinkel, men samtidigt har vi del orter där det finns en tidlönekultur. De vill inte jobba på ackord men däremot vill man ha bra timpeng. De pekar på ackordsförtjänsten och säger att de inte vill ha sämre än de på ackord. Något som säkert slår igenom när vi förhandlar om tidlönen.

Tar med sig tidlönen till storstan

Störst gap mellan ackords- och tidlön är det i region Stockholm-Gotland. Avtalsansvarige John Aspendal tror att det kan finnas ett par förklaringar.
– Jag vet inte med säkerhet, men jag tror att många som kommer från kringliggande regioner och som arbetar på tidlön tar med sig den lönen de har på hemmaplan. Då hamnar de lite lågt.
När det gäller ackordet i Stockholm menar han att det alltid är hårt tryck på byggandet i stan vilket ger högre förtjänst.
– Eftersom ackordet åker upp så blir ju avståndet ner till tidlönen större.


Källa: Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Löneloket drar bäst i väst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig