info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönebråket fortsätter i syd

Nu sprids lönemodellen som delvis baseras på företagens ekonomiska resultat i landet. I region Småland-Blekinge kräver NCC den uppgörelsen vid alla nya förhandlingar.

– Vi har haft en fungerande lönehantering tidigare men under det sista halvåret kräver NCC och Skanska resultatlön på alla nya byggen, säger Kjell-Åke Trygg, regionordförande i Byggnads Småland-Blekinge.
Samma modell som har lett till stora konflikter i både Skåne och Östergötland håller med andra ord på att leta sig vidare i landet. I byggavtalet som reglerar vilka lönemodeller som kan användas finns resultatlön som delvis baseras på ekonomiska parametrar som en godkänd form och den har bland annat NCC fastnat för.
– Vi har sagt att vi vill ha en enda lönemodell för hela regionen. Att ta med ekonomin i lönemodellen har vi gjort i Jönköping i tio år utan problem men nu plötsligt fungerar det inte längre, säger Hans Andersson, personalchef på NCC Syd.

”Kommer bli en avtalsfråga”

Men samordningsargumentet biter inte på Kjell-Åke Trygg. Han ser det snarare som ett försök från arbetsgivarna att ta makten över lönebildningen.
– De som kör hårdast på det här är NCC och de har bytt taktik. Nu kontaktar de lagbasar och anställda före de kontaktar oss på regionen, säger han.
Liknande argument hörs från Byggnads centralt. Avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin har fått signaler om en liknande utveckling i hela landet.
– Det är storföretagen som driver på det här och de villkorar det i sina löneuppgöresler, säger han.
Enligt honom är lönesystem som delvis baseras på ekonomiska resultat varken tillräckligt transparenta eller påverkningsbara. Byggnads och arbetsgivarnas åsikter skiljer sig så mycket åt att nästan alla lokala förhandlingar hamnar i den nyinrättade prestationslönenämnden.
– Det här lönemodellen kommer troligtvis att bli en avtalsfråga, säger Torbjörn Hagelin.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönebråket fortsätter i syd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig