info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO kräver reallöneökningar

LO fattade i dag på representantskapet beslut om vissa satsningar i den kommande avtalsrörelsen. Det handlar bland annat om ett krav på att det blir reallöneökningar, att en särskild pott ska minska skillnaderna mellan mans- och kvinnolöner och att facket ska få ett starkare inflytande vid inhyrning av personal.

Byggnads ordförande Hans Tilly är nöjd med kraven.
– Jag tycker det ser bra ut och jag är nöjd med att vi håller ihop och är eniga inför kampen mot arbetsgivarna.
När det gäller satsningen på kvinnolöner så är Hans Tilly positiv trots att han själv representerar ett mansdominerat förbund.
– Det handlar om solidaritet och vi har ett starkt stöd för detta ute i förbundet. Många av våra medlemmar lever tillsammans med kvinnor som arbetar inom avtalsområden där lönenivån är sämre. Sedan har vi grupper inom förbundet som släpar efter, till exempel byggstäderskorna.
På representantskapet beslutades även att LO vill att något av de större förbunden som är utsatt för internationell konkurrens ska förhandla först och därmed bli ett riktmärke för de förbund som förhandlar senare. Med största säkerhet blir det den av lågkonjunkturen hårt drabbade industrin.
– Jag tycker att det är bra, men det är under förutsättning att industrin klarar av att förhandla fram ett avtal som ligger inom de ramar som LO sätter upp. Om de inte lyckas får vi ta en ny diskussion.
LO riktar idag även kritik mot arbetsgivarna för att de med anledning av de dåliga ekonomiska tiderna ”försöker utnyttja läget till att försvaga löntagarnas rättigheter och underminera de centrala kollektivavtalens betydelse. Med krav på nollavtal försöker de flytta över bördan av krisen helt och hållet på löntagarna”.
Den 2 november kommer LO-förbunden fastställa sina lönekrav.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO kräver reallöneökningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig