info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-kraven klara

LO:s gemensamma krav inför avtalsrörelsen som drar igång i höst är nu klara. Bland annat vill man ha ersättning för hela lönen från första sjukdagen för den som drabbats av arbetsskada.

På måndagen fattades beslut om vilka krav som alla LO-förbund ska driva gemensamt i de kommande förhandlingarna om nya kollektivavtal. Förbunden kommer bland annat kräva förbättringar i avtalsförsäkringarna, de försäkringar som man ansluts till då man jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal. Man vill att den som drabbas av arbetsskada ska få 100-procentig ersättning för inkomstförlusten redan från första sjukdagen.

Mindre möjligheter att visstidsanställa

Vidare vill LO-förbunden begränsa rätten att visstidsanställa folk genom att införa en regel om att man endast ska kunna stapla visstidsanställningar på varandra i två år. Idag kan en person jobba hos samma arbetsgivare med olika visstidsanställningar i upp till fem år.

Lönekrav kommer nästa vecka

På måndag i nästa vecka ska LOs styrelse fatta beslut om nivån på lönekraven inför avtalsförhandlingarna.
Ett särskilt utrymme för löneökningar ska tilldelas avtalsområden där många kvinnor och lågavlönade arbetar. Målet är att gemensamt motverka löneskillnader mellan kvinnor och män.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-kraven klara

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig