info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-krav på bättre företagshälsa

- Det måste till en förbättring av byggnadsarbetarnas företagshälsovård, framförallt på de mindre företagen.

– Idag får många inte tillgång till förebyggande hälsoarbete och inte heller till uppföljningar av arbetsmiljö och skador, säger Boris Sjögren, regionalt skyddsombud på Byggnads i Västerås.
Han är med i LO:s miljökommitté i Västerås som nyligen ordnade en konferens om företagshälsan för regionala skyddsombud från flera fackförbund. I alla fackförbund finns samma problem bland medlemmarna med en försämrad företagshälsovård.
I byggbranschen har de flesta byggnadsarbetare på större företag tillgång till företagshälsa, medan anställda på mindre företag ofta inte har någon företagshälsa alls.
– Okunskapen verkar också vara stor. Både företagen och byggnadsarbetarna efterfrågar mest ren sjukvård, när företagshälsovården egentligen skulle kunna vara så mycket mer, säger Boris Sjögren.
På Bygghälsans tid, till exempel, gjordes utredningar om bland annat belastningsskador och tunga lyft inom företagen. Då fick man tidigt varningssignaler så att det gick att förändra arbetsmiljön där det behövdes.
På konferensen i Västerås deltog en rad experter på företagshälsovård bland annat från fack, arbetarskyddsstyrelsen, socialförsäkringsutskottet, med flera.
LO-facken vill ha lagstiftning om en obligatorisk företagshälsa och regler om vad denna ska innehålla. Särskilt viktigt anser LO-facken att det förebyggande arbetet är.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-krav på bättre företagshälsa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig