info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-förbund i tvist om kränkning

Kontorspersonal på Byggnads i Gävle har trakasserats under flera år, hävdar Handels som driver en kontorists ärende. Nu pågår förhandlingar efter att kontoristen sagts upp.

Kontoristen står inför en uppsägning i samband med en omorganisation. Handels motsätter sig detta, hävdar att uppsägningen är ett sätt att straffa kontoristen och ärendet har gått till centrala förhandlingar. Dessa inleddes under onsdagen då kvinnan fick ett bud från Byggnads. Hon och facket har fram till måndag på sig att ta ställning till budet.
Men ärendet har fler delar än så. Handels hävdar att kvinnan sagts upp för att hon har gått till facket och berättat om problem med arbetsmiljön och trakasserier vid Byggnads kontor i Gävle.
-Personal har blivit trakasserad och utsatta för mobbning i flera års tid av sin chef, säger Poul-Erik Jensen, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels, som var med vid de centrala förhandlingarna.
Han företräder kontoristen, men berättar att fler utsatts.

Tog upp problemen

Efter kontakter med kvinnan och två andra drabbade skrev han till Byggnads centralt, påpekade problemen och frågade vad förbundet avsåg att göra. Men de båda förbunden var oeniga om vem inom Byggnads som skulle agera i frågan och den 31 maj i år gjorde han en ny framställan och skickade en kopia till Arbetsmiljöverket.
Den nionde juni kom en förhandlingsframställan från Byggnads lokalavdelning.
Vid förhandlingen presenterades ett förslag till omorganisation som innebar att kvinnan inte skulle ha några arbetsuppgifter kvar. De försäkringsärenden hon arbetade med skulle övergå till ombudsmannasidan och ekonomiuppgifterna skulle skötas centralt.
Handels motsatte sig detta. Men Byggnads i Gävle gick vidare med uppsägningsförhandlingar rörande kontoristen och ärendet fortsatte upp till de centrala förhandlingar som nu pågår.

Reagerar starkt

Handels reagerar också starkt mot att en ny ombudsmannatjänst inrättats i Gävle, samtidigt som kontoristen förlorar sitt arbete. Vidare pekar man på att här finns en jävssituation eftersom ombudsmannatjänsten gått till Lars Lundberg som också är ordförande i avdelningen och är med och fattar beslut.
Byggnads har både vid förhandlingarna och i det svar man lämnat på Handels skriftliga fråga sagt att problemen på kontoret beror på underbemanning bland ombudsmännen och att man därför vill inrätta en ny tjänst.
Byggnadsarbetaren har kontaktat Lars Lundberg för att ställa frågor om ärendet. Men han vill inte ge några kommentarer.
Omorganisationen ska ingå i en förändrad regionsbildning där flera avdelningar ingår.
Poul-Erik Jensen är besviken över det som hänt.
– Vi ville att de skulle ta in en konsult för att reda ut problemen, säger han.
Under de centrala förhandlingarna företräds Byggnads av Arbetarrörelsens förhandlingsorganisation, AFO.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-förbund i tvist om kränkning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig