info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-facken kräver 2,6 procent i lönelyft

LO har nu på förmiddagen presenterat sina lönekrav inför avtalsrörelsen. Budet till arbetsgivarna ligger på 2,6 procent, med ett minsta påslag på 620 kronor per månad för de som är heltidsanställda. - I dagens ekonomiska läge är det extra viktigt för fackföreningsrörelsen att vi träffar rätt i våra lönekrav. De krav vi enats kring ger våra medlemmar reala löneökningar samtidigt som vi tar ansvar för samhällsekonomin, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh.

– De 14 LO-förbunden har sedan tidigare gått ut med att de kommer att kräva reallöneökningar och nu har de alltså preciserat kraven med siffror. En av anledningarna till att de kräver ökade löner är att LO vill att konsumtionen ska hållas igång.
– För låga löneökningar kommer att leda till minskad konsumtion och i förlängningen ökad arbetslöshet, säger Per Bardh.
Utöver lönekravet på 2,6 procent ska en jämställdhetspott på minst 125 kronor per heltidsanställd och månad tillfalla avtalsområden som har en genomsnittlig förtjänst lägre än 21 300 kronor per månad.
Svenskt Näringsliv har tidigare gått ut och sagt att det inför förhandlingarna inte finns något utrymme alls för att höja lönerna. De förespråkar ett nollbud på central nivå och vissa höjningar lokalt. Enligt arbetsgivarsidan skulle lönehöjningar hota de svenska företagens konkurrenskraft. Det gäller speciellt den hårt utsatt industrisektorn där arbetsgivarna redan svarat på LO:s avtalskrav genom att konstatera att industrin befinner sig i den djupaste ekonomisk krisen i modern tid, att krisen är global och att den drabbat svensk industri med oerhörd kraft. Därför anser de att lönekraven från LO äventyrar bolagens framtid.
Facken har sedan tidigare enats om att de i avtalsrörelsen ska prioritera rätten till heltid, den anställdes rättigheter vid visstidsanställningar och förhindra att LAS kringgås med hjälp av bemanningsföretag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-facken kräver 2,6 procent i lönelyft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig