info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO-ekonom kritiserar Byggnads

Byggnads vill att byggnadsarbetare ska tjäna minst 25 procent mer än industriarbetare i framtiden. LO-ekonomen Anna Thoursie kritiserar förbundets utspel.

Enligt ett förslag till Byggnads kongress i juni ska förbundet på tio år ha lyckats öka löneskillnaderna mellan byggnadsarbetare och industriarbetare från dagens 10 procent, till 25 procent.
– Det är en fara med sådana utspel. Man kan fråga sig vad som händer med den totala löneutvecklingen om en viss grupp drar ifrån. Om vissa avtalsområden sticker iväg, blir det mindre kvar till de andra för att den totala löneökningen ska vara förenlig med vårt inflationsmål, säger LO-ekonomen Anna Thoursie.
Hon menar att lågt avlönade kommunalt anställda kvinnor i LO måste få en större bit av kakan.
– Det kommer att bli svårt att rekrytera den personal som behövs i framtiden om lönerna inte höjs i den kommunala sektorn. De låga lönerna är redan, och kommer att bli ett ännu större samhällsproblem i framtiden, säger hon.
Byggnads förhandlingschef Gunnar Ericsson är ordförande i den grupp som lagt förslaget till Byggnads kongress.
– De löneyrkanden vi lägger följer LO:s rekommendationer. Vi vill bara öka andelen medlemmar med prestationslön. Det ger en höjning av lönen med automatik. Detta kan inte LO-sfären inte säga nej till, eftersom vi följer ingångna avtal, säger förhandlingschefen Gunnar Ericsson på Byggnads.
Byggnadsarbetare med prestationslön tjänar i snitt 21 kronor mer än byggnadsarbetare med tidlön.
För tio år sedan var löneskillnaden mellan byggnadsarbetare och industriarbetare 25 procent. Lönen ansågs allmänt kompensera byggnadsarbetarna för fysiskt slitande kroppsarbete, olycksrisker, långa arbetsresor och arbetslöshet i lågkonjunkturer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO-ekonom kritiserar Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig