info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO drar Lavalfallet till Högsta domstolen

Nu begär LO att Högsta Domstolen river upp Arbetsdomstolens (ADs) dom gällande Lavalmålet. AD dömde Byggnads och Elektrikerförbundet till att betala 550 000 kronor i skadestånd och 2,1 miljoner för Lavals rättegångskostnader. Orimligt eftersom facken följde svensk lag, hävdar LO.

I slutet av förra året kom AD-domen gällande Byggnads och Elektrikernas omtvistade blockad mot företaget Laval i Vaxholm 2004. Efter att fallet varit i EU-domstolen för ett förhandsavgörande dömdes alltså Byggnads och Elektrikerna till skadestånd, utifrån att stridsåtgärderna stred mot EG-rätten i ett par avseenden. För Byggnads innebar domen kostnader på 1,8 miljoner kronor plus ränta.

Men nu vänder sig alltså LO till Högsta domstolen och begär att domen rivs upp. Man hänvisar till att de båda fackförbunden följde svensk lag i sitt agerande och menar att det då innebär en orimlig rättsosäkerhet om man ändå kan dömas för brott mot EG-rätten.
– AD:s dom är särskilt märklig eftersom domstolen i sitt första beslut i målet godkände stridsåtgärderna. Att AD därefter kommer fram till att den hade fel är en sak, men att dessutom tycka att facken då ska betala skadestånd blir absurt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett uttalande.

– Arbetsdomstolen har heller inget stöd i EU-rätten. Det finns ingen dom från EU-domstolen som innebär att enskilda eller fackföreningar ska betala skadestånd när man följt landets lagar, fortsätter hon.
LO menar också att AD hänvisar till uppgifter från EU-domstolen förhandsavgörande som i själva verket inte finns i förhandsavgörandet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO drar Lavalfallet till Högsta domstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig