info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LKAB: En gängse metod

"Vår bedömning var att det inte var själva arbetsmetoden det var fel på." Så säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB, om varför företaget valde att överklaga ett förbud mot att använda mobilkran och personkorg i gruvschaktet, efter olyckan som tog 21-årige Fredriks liv.

Varför användes metoden med mobilkran och personkorg som Arbetsmiljöverket senare förbjöd?

– Vi vill inte uttala oss om själva olyckan eftersom den fortfarande är föremål för utredning. Men detta är en gängse arbetsmetod som är framtagen i byggbranschen för arbete i schakt av olika slag och som användes av entreprenörer till oss.

Men varför överklagade ni Arbetsmiljöverkets beslut och ville använda samma arbetsmetod, trots att två personer hade dött?

– Vår bedömning var att det inte var arbetsmetoden i sig som det var fel på, utan att utförd på rätt sätt skulle den vara säker. Vi gjorde en grundlig utredning om orsakerna till olyckan och vidtog åtgärder så att detta inte skulle kunna hända igen, även om man använt samma metod.

Men varför kunde man inte bara be om ursäkt och använda en helt annan metod som Arbetsmiljöverket föreslagit?

– Jag förstår inte frågan. Menar du att LKAB skulle be om ursäkt att man använt en metod som är gängse i byggbranschen?

Men Arbetsmiljöverket ansåg ju att man skulle ha en annan metod. De föreslog en schakthängställning.

– Det viktigaste för oss var att en liknande olycka aldrig skulle få hända igen. Därför hade vi efter en egen utredning tagit fram en rad åtgärder som omöjliggjorde att en liknande olycka kunde hända. Enligt oss var det inte metoden i sig som orsakade olyckan.

Det finns uppgifter om en incident strax före olyckan där en infästningsanordning lossnat och korgen blev hängande över schaktet. Hur kommenterar du det?

– Vi har undersökt frågan men har inte funnit något som kan bekräfta uppgifterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LKAB: En gängse metod

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig