info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livräddare på bygget slutar som inspektör

-Det som förvånar mig är att folk inte är mer rädda om sitt eget liv och att många företag konkurrerar genom att strunta i skydd. Det säger Håkan Lindström, arbetsmiljöinspektör i Kalmar som igår lämnade sitt uppdrag. Han är en av de inspektörer som på eget initiativ lämnar Arbetsmiljöverket efter regeringens nedskärningar.

-Mitt mål har hela tiden varit att rädda liv, genom att förebygga olyckor och skador, säger han.
Förra året gjorde Håkan Lindström cirka 200 inspektioner och la 22 stopp, de flesta på takjobb. Bara hittills i år har han gjort tolv stopp, mest på småhus och mindre jobb.
Men samtidigt har arbetsförhållandena inom Arbetsmiljöverket lett till allt mer frustration. Tipsen om dåliga miljöer blivit allt fler, samtidigt som regeringen har dragit ner på resurserna till verket, som måste spara 157 miljoner under tre år. Det leder till färre inspektioner. När Håkan började för fyra och ett halvt år sedan var de sju inspektörer i området Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Jönköping och Öland.
-Nu, när jag slutar är det två och en halv bygginspektör kvar i hela området. Jag var den ende med placering i Kalmar län.

Han varnar för att neddragningarna inom verket kommer att leda till sämre säkerhet och fler olyckor.
-Det är sorgligt med dessa nedskärningar. Man känner hela tiden att man inte räcker till. Hur ska vi kunna göra vårt jobb?
Ingen har sagts upp i regionen, utan nedskärningarna har skett genom pensioneringar och anställningsstopp. Men inom verket totalt har ett flertal bygginspektörer, i likhet med Håkan Lindström, frivilligt valt att gå till andra arbetsgivare.
Nu kommer han att fortsätta arbeta med arbetsmiljöfrågor inom byggföretaget Skanska i region Sydost, där han blir arbetsmiljöingenjör.
-Nu vill jag kunna jobba mer långsiktigt med säkerhet, säger han.

För Håkans del har taksäkerheten dominerat jobbet. Sista inspektionen gjorde han i fredags. Han utredde en dödslycka, i samband med takarbete.
På byggen är fall från tak det som leder till flest omkomna av fallolyckorna i branschen.
-Det har varit ständiga utryckningar för att stoppa arbete på tak där folk har jobbat utan säkerhet. Och hela tiden har jag informerat i skolor, byggherrar, byggföretag och byggjobbare om att ”ni måste akta er, ni spelar med livet som insats.
Han är kritisk till arbetsgivare och arbetare som struntar i skyddet för att kunna sänka priset och ta hem en order. Och till beställare som inte tar hänsyn till arbetsmiljön.
– Folk förstår inte vad det handlar om, eller hur fruktansvärt det är när en dödsolycka hänt. Men de som varit med om en dödsolycka vet att inga pengar i världen kan uppväga ett förlorat liv, säger han.
Han tycker dock att det delvis har skett en förbättring av attityder till säkerhet. I takgruppen i Kalmar har han arbetat tillsammans med takarbetsgivare och Byggnads för att ändra attityder och hindra olyckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livräddare på bygget slutar som inspektör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig