info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Litauer får rätt lön efter förhandling

Sju byggnadsarbetarna från Litauen har sedan maj jobbat för cirka 45 kronor i timmen. Skandalöst, tyckte Byggettan som i dag förhandlat fram avtalsenliga löner, semesterpengar och traktamente.

– Det var stor skillnad i deras miner nu, mot när vi träffades i början av sommaren och de sa sig vara nöjda med 45 kronor i timmen. Då var de rädda. Nu vågade de skina upp, berättar Kristers Strömberg, ombudsman på Byggettan i Stockholm.

Den nya lönen ligger på 111,13 kronor i timmen, och med semesterersättning blir det 125,35 kronor. Det var i början av augusti som facket gjorde en razzia mot arbetsplatsen – ett riviningsarbete av Vin & Sprits gamla lokaler i Liljeholmen i Stockholm. Förutom de låga lönerna, arbetade rivningsarbetarna elva timmar om dagen, sex dagar i veckan och bodde i containrar utan fönster intill bygget. Nu har alla arbetare även fått nytt boende i husvagnar, söder om Stockholm. De ska också få den korrekta lönen utbetald retroaktivt från det att de började arbeta i maj.

Från början var flera underentreprenörer till huvudentreprenören Brunzells Entreprenader AB. De litauiska arbetarna var anställda av underentreprenören Svekalita. Men mellan dem fanns ytterligare ett företag. Nu ska Svekalita vara direkt upphandlade av Brunzells.

Kommer byggnadsarbetarna få sina pengar utbetalda?
– Vi ska vara med på varenda löneredovisning, säger Krister Strömberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Litauer får rätt lön efter förhandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig