info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Litauer får nytt boende

De sju litauiska byggnadsarbetarna i Stockholm har fått ett nytt boende; två husvagnar och en lägenhet i Huddinge. – Vi vill upprätthålla samma villkor för utländska arbetare som för de svenska byggnadsarbetarna, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggettan.

Det har varit stor medial uppståndelse kring sju litauers arbetsförhållanden på en arbetsplats i Liljeholmen i Stockholm den senaste tiden. Arbetsförhållanden beskrivs som urusla. Det har framkommit att litauerna tjänar 5 euro, cirka 50 kronor i timmen, arbetar 11 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Litauerna bodde dessutom på arbetsplatsen i en containerliknande barack utan fönster.
Byggettan har nu ordnat två husvagnar på arbetsplatsen och en lägenhet i Huddinge. Men litauerna säger i en intervju till svt.se att de inte är missnöjda med sina arbetsförhållanden och att de har det bättre än i Litauen.
– De är förstås jätterädda att de ska bli hemskickade till Litauen och vi måste se till att de inte far illa. Vi har haft en jättefin dialog med dem. För oss handlar det om att hjälpa dem till att få de rättigheter som vi har i Sverige, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggettan.

Litauerna arbetar för det litauiska företaget Sveka lita, som utför rivningsarbetet av den gamla Vin & Sprit-byggnaden. Huvudentreprenör för rivningsentreprenaden är Brunzells Entreprenader AB, som i sin tur har anlitat ett företag. Sveka lita har anlitats i tredje hand. Sveka lita har hängavtal med Byggnads avdelning i Örebro och avdelningarna samarbetar för att reda ut turerna. Byggettan vill nu förhandla direkt med det litauiska företaget.
– Det blir en omfattande förhandling. De har brustit mot flera paragrafer i byggavtalet, bland annat genom att inte ta kontakt med oss vad det gäller löneuppgörelsen, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Litauer får nytt boende

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig