info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Litauer får gå från arbete i Tärnsjö

De två litauer som byggt lågprisvaruhus i Tärnsjö får gå från jobbet med en veckas varsel. Byggherren Lakabo har sagt upp avtalet på grund av oönskad publicitet.

Lakabo Ab är ett Tärnsjöföretag som importerar lågpriskläder. Företaget bygger nu butik, kombinerad med bensinmack och kiosk, vid riksväg 67 i nordöstra Västmanland.
För byggjobbet har Lakabo engagerat en egenföretagare från orten och hyrt in övrig arbetskraft från företaget Rent a builder. Två litauer har utfört byggjobbet sedan den 10 januari.

Nu har Lakabo sagt upp avtalet med Rent a builder. Företaget har blivit uppmärksammat på grund av att man hyr ut baltiska hantverkare till svenska byggarbetsplatser. Det är just uppmärksamheten som fått Lakabo AB att utnyttja möjligheten att säga upp avtalet.
Byggnads i Västmanland har fått uppgifter om att litauerna får cirka 50 kronor per timme i lön. Avdelningen har undersökt förutsättningarna för att kräva svenska kollektivavtalsregler.

Det engelska företaget Polite organiserar förmedlingen av baltisk och polsk arbetskraft till Sverige med Rent a builder som mellanhand. Polite anklagar Byggnads för diskriminering och hävdar att litauerna är delägare i Polite och att de därför inte kan omfattas av kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Litauer får gå från arbete i Tärnsjö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig