info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lista: Detta gäller konflikten

Läs hela nyheten om tvisten mellan Byggnads och Viremidos här: ”De har fått 35-50 kronor i lön”

1. Lön/ersättningar
Företaget har räknat ihop lön och traktamente för att komma upp i den lönenivå som de menar gäller. Byggnads hänvisar till att traktamente och lön är olika saker, att traktamente aldrig är inräknat i överenskomna timlöner. Viremidos menar att EU-regler ger dem rätt att räkna på detta sätt, men Byggnads avfärdar de uppgifterna. Byggnads menar dessutom att Viremidos rättat sig efter en inaktuell tidlönenivå då de i stället borde ha förhandlat om prestationslön och att det saknas sådant som helg- och semesterersättning liksom arbetstidsförkortning och företagshälsovård.

2. Arbetsplatsanmälan
Enligt Byggavtalets första paragraf är företag skyldiga att göra en arbetsplatsanmälan då de börjar arbeta på en ny arbetsplats där arbetet väntas omfatta mer än 900 timmar. Någon sådan anmälan gjorde Viremidos inte till Byggnads gällande skolbygget.

3. Registrering Arbetsmiljöverket
Utländska arbetsgivare som skickar anställda på tillfälligt arbete, utstationering, i Sverige ska enligt utstationeringslagen anmäla detta till Arbetsmiljöverket. Detta var inte gjort för arbetet i Limhamn, enligt Byggnads. Detta kan Byggnads dock inte driva någon tvist om.

4. Förstagångsanmälan
Huvudentreprenörer ska, enligt byggavtalets bilaga D, informera Byggnads när de anlitar en underentreprenör första gången. Då ska de också ha kollat bland annat att den de anlitar har f-skattebevis och momsregistreringsbevis. Byggnads har förhandlat med huvudentreprenören Byggmästarn i Skåne för att infon om att de anlitat Viremidos kom flera månader för sent och då innehöll felaktiga uppgifter om att det fanns f-skatte- och momsregistreringsbevis för Viremidos. Förhandlingen är avslutad lokalt och ska upp centralt.

5. Skattskyldighet
Skatten är betald i Litauen. Men Johan Dahlberg ifrågasätter om företaget inte borde varit skattskyldigt i Sverige, utifrån att projektet i Limhamn borde räknas som ett fast driftsställe vilket leder till att man ska skatta här. Detta avgörs av hur länge projektet pågår och vad som då ska räknas in i projekttiden. Johan Dahlberg menar att Limhamnsjobbet skulle blivit så långvarigt att det borde kvalat in där, Viremidos har en annan uppfattning. Det är Skatteverket som kan avgöra i enskilda fall.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lista: Detta gäller konflikten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig