info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lindqvist Bygg inblandat i nya avtalsbrott

Lindqvist Bygg, som anlitade svartjobbsföretaget B&D Grupp, har även tidigare haft underentreprenörer som dömts för grova skattebrott. Dessutom kan Byggnadsarbetaren nu avslöja att Lindqvist samarbetade med ännu en entreprenör som begått avtalsbrott.

2010 dömdes två byggföretagare som arbetade för Lindqvist Bygg till två respektive fyra års fängelse i Attunda tingsrätt. En arbetschef på Lindqvist Bygg hade givit de båda företagarna kontrakt – i utbyte mot mutor för varje arbetad timme. Arbetschefen arbetar inte längre på Lindqvist Bygg.
Förra hösten upptäckte Byggnads att Lindqvist Bygg samarbetade med en underentreprenör i Gustavsberg, som begick avtalsbrott och som dumpade löner.
I juni dömdes på nytt en av Lindqvist Byggs underentreprenörer till fängelse för grova brott. Det handlar om B&D Grupp, som fick byggkontrakt på Nya Karolinska.

Läs mer: Svartjobben och spelet bakom Nya Karolinska

Vi ställde frågor till Per Svensson Evin, arbetschef på Lindqvist Bygg:
Vad tänkte du när du fick veta att B&D:s chefer häktats?

– Jag blev väldigt förvånad. Vi har ju anlitat dem i många år och de har haft egen arbetskraft, enligt vad de har redovisat till oss. Det har varit ordning och reda, de har skött sig väldigt bra.

Men märkte ni ingenting som gav er anledning att kontrollera företaget mer?
– Nej, och det är det som vi blir förvånade över. Vi tar ju in upplysningar om antalet anställda och inbetalda arbetsgivaravgifter och det såg bra ut. De ligger i samma prisnivå som andra företag.

Såg inte arbetsledaren att det kom fler till arbetsplatsen?
– Nej. Vi skrev avtal med dem att de skulle anmäla till oss om de tar in en underentreprenör. Sen är det ju inte något konstigt att man ökar eller minskar arbetsstyrkan utifrån hur tidplanen ser ut.

På ett annat av era byggen, begick er underentreprenör avtalsbrott. Arbetarna fick nära 40 kronor för lite i timmen, enligt Byggnads.
– Vi tar in upplysningar på alla underentreprenörer, men vi frågar inte exakt vad de har i lön, vi förutsätter att de har avtalsenliga löner och vi gör alltid en underentreprenörsanmälan till Byggnads, säger Per Svensson Evin.

Skanska: ”Lindqvist gjorde det som man kan kräva”

Skanska säger i en kommentar att man har varit i kontakt med myndigheterna och haft en noggrann genomgång med sin underentreprenör Lindqvist Bygg. Skanskas utredning visade att Lindqvist gjort de kontroller som man i dagsläget kan kräva.
– Problemet är större än enskilda företag. Det är ett nationellt problem och i dag saknar vi tyvärr verktyg för att göra de nödvändiga kontrollerna, säger Kjell Klasa, inköpsdirektör på Skanska Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lindqvist Bygg inblandat i nya avtalsbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig