info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lindholm blir nordisk fackboss

En stark facklig röst i Europa. Det vill Byggnads ordförande Johan Lindholm att NBTF ska vara. Dessutom tycker han att Sverige har en del att lära av andra medlemsländer.

NBTF är ett samarbete mellan nordiska fackförbund inom bygg- trä och skogsindustrierna. Byggnads tidigare ordförande Hans Tilly har tidigare varit ordförande även i NBTF. Nu har alltså Byggnads nye ordförande Johan Lindholm tagit över också där. Vi ställde några frågor om hur han ser på uppgiften.
Vad är NBTFs främsta uppgift?
– Det gäller att samla Norden i den globalisering som sker just nu, att Norden blir en röst man lyssnar på så att vi är med och påverkar i Europa. Framför allt gällande den sociala dimensionen runt lön och arbetsvillkor.
Har ni från de olika medlemsländerna en självklart gemensam grundsyn i de här frågorna?
– Absolut, men jag tror att det är mer viktigt än någonsin att vi samlar oss runt våra frågor.
Finns det några konkreta frågor som du hoppas att ni tillsammans kan påverka just nu?
– Det är utsattheten för människor som är i våra länder och arbetar. Det handlar om att våra nordiska kollektavavtal ska få vara andra människors möjligheter, att det inte ska vara som nu då man utsätts för sämre löner och villkor.
Vad tycker du att Sverige har att lära av de andra länderna i NBTF?
– I de nordiska länderna finns något som heter solidaransvar. Vi har länge velat få in det här i Sverige, vi kallar det för huvudentreprenörens ansvar. Där finns det goda exempel att titta på runt om i Norden.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lindholm blir nordisk fackboss

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig