info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lex Laval ska utvärderas

Regeringen ska utreda hur lex Laval fungerar i praktiken. - Kunskapen om villkoren för utstationerad arbetskraft är för bristfällig, säger arbetsmarknadsminister Hillivi Engström på en presskonferens idag.

Regeringen tillsätter därför en parlamentarisk kommitté, med deltagare från åtta riksdagspartier, som bland annat ska göra en kartläggning av hur situationen när det gäller utstationerade ser ut.

– Vi ska undersöka hur stort antalet utstationerade arbetstagare är, vilka länder arbetstagarna kommer ifrån, och i vilka branscher utstationering vanligen sker.

Men det är bara utstationerade från andra länder inom EU som utredningen kommer att behandla. Inte t ex bärplockare från Thailand.

Med kartläggningen som utgångspunkt ska kommittén sedan fundera över om det behövs lagändringar.

– Företagen vet förmodligen inte riktigt vilka krav som ställs i Sverige och vi ska bland annat se över hur informationen från arbetsmiljöverket fungerar, och vilka förbättringar som måste göras när det gäller detta, säger Hillevi Engström på presskonferensen idag.

– Det kan även behövas andra lagändringar för att värna den svenska modellen, menar Hillevi Engström, bland annat för att arbetstagarsidan ska kunna kontrollera att kollektivavtalen följs.

Hon meddelar att regeringen inom kort också kommer att presentera en proposition om att arbetsgivare, som utstationerar folk hit för mer än fem dagar, ska vara skyldiga att anmäla en kontaktperson till arbetsmiljöverket.

Kommittéarbetet kommer att ledas av Elisabeth Svantesson (M) och ska vara klart senast i december 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lex Laval ska utvärderas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig