info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Leverantören: Salt farligare än Rhoca Gil

När Tapani Salmi skulle jobba med Rhoca Gil fick han lugnande besked. - Hon sa att det var farligare att salta på maten än att använda detta, berättade Tapani som var injekterare på åsen.

Tapani Salmi skadades och är nu en av målsägarna. Den som informerade tunnelarbetarna var Christina Söderberg som för Rhône Poulencs räkning berättade om medel och skydd.
Tapani Salmis beskrivning stämmer med de andra tunnelarbetarnas. Om hur de fick sin information av kemiföretaget, att det fanns varuinformationsblad som var svårtydda, om den bristfälliga skyddsutrustning de blev rekommenderade och om hur de gick omkring med kläder nedblötta med lösningar innehållande akrylamid.

Tapani Salmi fick först problem med ögon och lukt. Det framförde han till bergchefen men Tapani säger att informationen stannade där och att många inte vågade klaga till chefen. Tapani fick senare problem med fötter och tår.
– Jag har ännu kvar domningar och stickningar i fötterna och händerna.
Han håller Skanska ansvarigt för skadorna.
– Jag var anställd på företaget. De har arbetsmiljöansvaret, det kan de inte komma ifrån.
Han jobbar idag på sjön. På plats i rättssalen har han ett målsägarbiträde, advokaten Jac Nepérus, som bevakar rättegången för hans räkning. Advokaten är förordnad av tingsrätten. Vid en fällande dom ska Tapani ta ställning till en eventuell stämning mot byggbolaget.
Men också Tapani tycker att kemiföretaget kommit för lindrigt undan.

Tisdagens rättegångsdag innehöll ytterligare två målsägareförhör och syn på arbetsplatsen vid Hallandsåsen. Hela rätten, advokater, åklagare och tilltalade vandrade omkring i tunneln med norra påslaget som utgångspunkt. Produktionschefen Henrik Ivarsson berättade om tekniken vid tunneldrivning, om de tunna vattenfyllda sprickorna i Hallandsåsens berg och om hur man arbetade för att täta. På plats kunde alla i verkligheten se berget, ventilationen och allt det som hittills bara varit ord i rättssalen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Leverantören: Salt farligare än Rhoca Gil

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig