info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lettiskt byggföretag hotar med AD

Konflikten mellan Byggnads och ett lettiskt företag som bygger en skola i Vaxholm hårdnar. Nu har Byggnads ansökt om sympatiåtgärder både av Elektrikerförbundet och ett mark- och anläggningsföretag. Samtidigt hotar letterna med Arbetsdomstolen, AD.

Från och med 3 december tas Byggnads medlemmar på företaget Mark & service i Sigtuna AB ut i sympatiblockad mot det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd. Också Elektrikerförbundet kommer att ta ut sina medlemmar i sympatiblockad. I fredags postade Byggnads en ansökan om sympatiåtgärder.
– Med största möjliga sannolikhet ställer vi upp. Min enda reservation är att jag inte sett brevet ännu, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.
Sympatiåtgärderna gäller Bravida elektrobyrån som har jobb på skolbygget i Vaxholm och Skanska Elektro AB som utför jobb på en annan av det lettiska företagets arbetsplatser i Stockholm.

Byggnads blockerar redan de båda arbetsplatserna men effekterna är obefintliga eftersom förbundet inte har några egna medlemmar på byggena.
– Hur stor verkan åtgärderna har beror på hur mycket eljobb som pågår på byggena. Ett nästa steg, för oss, kan bli att ansöka om hjälp av Transport för att hindra materialleveranser till arbetsplatserna, säger Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare.
Konflikten handlar om att det lettiska företaget vägrar skriva kollektivavtal med Byggnads. Laval un Partneri hävdar att de redan har ett kollektivavtal i Lettland och därför inte behöver teckna avtal med Byggnads.

I förra veckan uppvaktade den lettiska regeringen Sveriges ambassadör i Lettland. Regeringen hävdade att Byggnads blockad strider mot EU-fördraget och att förbundets agerande är diskriminerande och strider mot den fria rörligheten.
Under helgen fick Byggnads stöd av arbetslivsminister Hans Karlsson.
– Det är ingen tolkningsfråga utan den uppfattningen som regeringen har ända sedan vi gick med i EU är att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Det har vi också bekräftelse från EU-kommissionen på i vår medlemsanslutning, sade Hans Karlsson till Ekot.
Laval un Partneri har anlitat en svensk advokatfirma och hotar att gå till AD om Byggnads begär sympatiåtgärder från andra förbund. Om AD då går på Byggnads linje kommer byggföretaget att driva frågan vidare till EG-domstolen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lettiskt byggföretag hotar med AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig