info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lettiska arbetare lurade på lönen

En svensk företagare misstänks ha lurat ett flertal lettiska byggnadsarbetare på lönen via sitt bemanningsföretag. 34-årige Kristofs Girgensons fick aldrig några pengar trots att han arbetat över 220 timmar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kristofs Girgensons fick jobb på bemanningsföretaget Arvidsson och Sundling och reste till Sverige för att göra byggjobb åt småföretagare. Han var lovad en lön på 80 till 90 kronor i timmen av sin chef Henrik Arvidson. Jobben utförde han i Nyköpingstrakten.

59 kronor i timmen för en lettisk arbetare

På företagets hemsida står det att företaget erbjuder kostnadseffektiv lettisk personal. Från 59 kronor i timmen och att all personal kan engelska, har bra referenser och är villiga att arbeta, skriver Ekot på sin hemsida.

220 timmar på en månad – fick ingen lön

Kristofs Girgensons arbetade över 220 timmar på en månad men fick aldrig betalt. En del arbetsdagar arbetade han 14 timmar.
Enligt lettiska ambassaden är detta ett vanligt problem i Sverige. I ett brev till Skatteverket och Polisen skriver ambassaden:
”Företaget lovar att stå för personalens lön, skatter och sociala avgifter som betalas i Lettland. Ingen av dessa uppgifter överensstämmer med verkligheten. I verkligheten betalas inte sociala avgifter varken i Sverige eller Lettland. Företaget Arvidsson och Sundling får betalt av arbetsgivaren men arbetarna i sin tur får ingen lön av Arvidsson under flera månader.”

”Fick inte hans kontouppgifter”

Till Ekot säger företagaren Henrik Eriksson, som anställt Kristofs Girgensons, att han inte kunnat betala någon lön till honom eftersom Kristofs Girgensons aldrig skickade sina kontouppgifter. Enligt Kristofs Girgensons stämmer inte påståendet. Till Ekot säger han att han mailade sina kontouppgifter flera gånger. Ekot har fått ta del av mailen.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lettiska arbetare lurade på lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig