info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Letter anmäler Byggnads till AD

Kampen om svenska kollektivavtal hårdnar. Laval un Partneri har anmält Byggnads till Arbetsdomstolen (AD) och den lettiska regeringen har vänt sig till EU-kommissionen för att uttrycka sitt missnöje med Sverige.

Både Byggnads och Elektrikerförbundet fortsätter att blockera Laval un Partneris arbetsplats på en skola i Vaxholm. Tvisten handlar om att Byggands och byggbolaget inte har samma syn på hur svenska kollektivavtal står sig i förhållande till EU:s bestämmelser.
Igår framkom att den lettiska regeringen vänder sig till EU-kommissionen för att få klarhet i hur Sverige följer EU:s regler om fri rörelse av arbetskraft. Det gäller alltså inte de specifika tvisten på bygget i Vaxholm.

Samtidigt har det lettiska företaget Laval un Partneri, via sitt svenska ombud advokaten Anders Elmér, anmält Byggnads till AD. Anders Elmér vill att AD upphäver stridsåtgärderna omedelbart fram till dess tvisten slutligen avgjorts. Enligt stämningsansökan skulle Laval un Partneri hotas av konkurs om Byggnads krav, bland annat timlöner på 145 kronor för byggnadsarbetarna, accepterades.
Anders Elmér hävdar att Byggnads genom stridsåtgärder och lönekrav diskriminerar det lettiska företaget eftersom de redan har kollektivavtal i Lettland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Letter anmäler Byggnads till AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig