info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Laval hävdar jäv i AD

Laval kräver närmare 5 miljoner kronor av Byggnads, Byggettan och Elektrikerförbundet i skadestånd. Dessutom anser Laval att det förekommer jäv, eftersom Erland Olausson, en av Lavals kritiker, sitter bland domarna.

På torsdag inleds huvudförhandlingar i Arbetsdomstolen om skadestånd i Laval-målet. Laval kräver närmare 5 miljoner i skadestånd av Byggnads, Elektrikerförbundet och Byggettan. Av denna summa är uppskattningsvis 2 miljoner kronor i rättegångskostnader.
– Vi anser att de inte får en krona i skadestånd. Facken har följt svensk lagstiftning och har inte agerat vårdslöst, säger advokat Peter Kindblom, som företräder Byggnads i förhandlingarna.

Lavals hävdar också att det förekommer jäv, eftersom Erland Olausson är en av domarna i Arbetsdomstolen. Enligt Anders Elmér, Lavals juridiska ombud, har Erland Olausson, tidigare avtalssekreterare på LO, under den fem år långa Lavalkonflikten oftast uppträtt som Lavals motpart.
Erland Olausson är förvånad över påhoppet. Han anser att sig vara emot en ”företeelse på svensk arbetsmarknad”, inte emot företaget Laval och anser att tidigare ställningstaganden i Vaxholmskonflikten inte kan utgöra jäv i AD, skriver TT. I dag kommer Laval därför att lämna in en formell protest till AD och kräva att Erland Olausson avlägsnas.
– Vi har inte fått protesten och får ta ställning till detta när vi får in den, säger Michaël Koch, ordförande och administrativ chef på Arbetsdomstolen.

Det var ett dotterbolag till Laval som i november 2004 blev utsatt för en facklig blockad vid ett skolbygge i Vaxholm sedan förhandlingarna om kollektivavtal med fackförbundet Byggnads misslyckats.
I december 2007 kom domen från EU:s domstol som slog fast att blockaden mot bygget inte var tillåten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Laval hävdar jäv i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig