info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lättare att anlita svartjobbare

En dom i Göteborgs tingsrätt kan göra det svårare att bekämpa svartjobb i byggbranschen.

En kvinna i Göteborg som låtit två litauiska hantverkare renovera sitt hus mellan juli-oktober år 2003, har frikänts av Göteborgs tingsrätt. Hon hade åtalats för brott mot utlänningslagen. Enligt åtalet saknade männen arbetstillstånd. När gränspolisen kom på de båda litauerna avvisades de. Åklagaren menade att kvinnan haft männen anställda trots att de saknade arbetstillstånd. Men tingsrätten gick på en annan linje. Enligt domen har hantverkarna jobbat självständigt, haft egna verktyg och dessutom flitigt anlitats av andra fastighetsägare i området. Männen ska snarare ha varit entreprenörer än arbetstagare.

Men i ett polisförhör har en av hantverkarna uppgett att det är kvinnan som stått för byggnadsmaterial och ordnat verktyg. Ingen av snickarna hördes i tingsrätten.
– Det är svårt att driva ett mål av den här typen utan huvudvittnena närvarnade, säger kammaråklagare Lena Medelius till Dagens nyheter.
Enligt Lena Medelius kan det få stora konsekvenser om den är här tolkningen av arbetsgivare-anställd-egenföretagare står sig.
– Det innebär att det blir avsevärt svårare att bekämpa svartarbete även inom byggbranschen, så allt talar för att jag kommer att överklaga, säger hon till Dagens nyheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lättare att anlita svartjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig