info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lätt att få lättare gipsskivor

Snabbt ändrade hustillverkaren Rörvikshus sin konstruktion så att byggnadsarbetarna får arbeta med 90 centimeters gipsskivor, istället för 120-skivor.

– Det var inga problem att lösa konstruktionsmässigt. Man får sätta reglarna på ett annat cc-avstånd och vi får skicka med en och annan regel mer, bara, säger Ann-Katrin Lindgren, konstruktör med ansvar för Rörvikshus ritkontor.
Rörvikshus tillverkar elementhus i trä. Ytterväggar och bärande innerväggar görs färdigt på en fabrik, medan mellanväggar monteras ute på byggarbetsplatsen av byggnadsarbetare hos olika entreprenörer. Det är mellanväggarna som numera består av 90-skivor. Dessa är ergonomiskt mycket bättre.
Anledningen är ett samtal från Björn Berg, regionalt skyddsombud i Helsingborg.
– Jag ringde företaget för att tala om att reglerna säger att 120-skivor ska bytas ut. Det var i april och när jag återkom efter semestern fick jag veta att allt redan var klart. Att alla kommande hus ska ha 90-skivor.
Han tycker det är glädjande att det gick att få resultat så pass snabbt. Enligt Björn Bergh används 90-skivor på ett stort antal större arbetsplatser, medan mindre entreprenörer ofta inte har hunnit lika långt. Han har nu börjat försöka påverka också fler hustillverkare.
Rörvikshus har dock fortfarande 120-skivor i de väggar som tillverkas på fabrik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lätt att få lättare gipsskivor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig