info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larmsiffror av fortkörare vid vägbygge: "Dålig respekt"

På bara en timmes kontroll vid ett vägbygge blev 14 förare av med sina körkort.

– Visst, man vill hinna till sina jobb. Å andra sidan vill folk överleva på sin arbetsplats också, säger Reine Berglund, inspektör på Huddingepolisen.

"Det är rakt av bedrövligt, den bristande respekten mot vägarbetare", säger Reine Berglund på Polisen. Foto: Polisen i Huddingen, Lars Hedelin

Polisen i Huddinge och Skärholmen gjorde i fredags en gemensam hastighetsmätning på E4 vid Kungens Kurva där ett vägbygge pågår. Under en timme stoppades 15 förare, varav 14 blev av med körkortet. Det fanns bilar som kördes i 120 kilometer i timmen, alltså 50 kilometer i timmen över tillåten hastighet.

Reine Berglund, inspektör på Huddingepolisen, berättar att man trots de höga siffrorna bara tog en bråkdel av alla fortkörare.

Läs också Knepet – så ska fartbusarna vid vägarbeten stoppas

– Det hade nog gått att rapportera in tio gånger så många. Men det tar tid att skriva rapport och omhänderta körkort, säger han.

Enligt Reine Berglund är många bilister noga med att hålla rätt fart vid skolor, men att de bryr sig mindre vid vägarbeten.

– Det är rakt av bedrövligt, den bristande respekten mot vägarbetare. Folk borde ut och praktisera och jobba en dag vid vägarna, då skulle de få en annan insyn i hur fort det går. Vi jobbar ju själva ibland med fordonsstopp och ibland är det ren tur att vi inte stryker med, säger han.

Reine Berglund, som deltagit i många fartkontroller, vet att många fortkörare förklarar sitt beteende med stress. Ett argument som inspektören inte köper.

– Folk har så jävla bråttom hela tiden. Visst, man vill hinna till sina jobb. Å andra sidan vill folk överleva på sin arbetsplats också. För mig borde valet vara ganska enkelt.

Läs också 9 av 10 rädda på jobbet: ”Överkörd om man inte är vaken”

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larmsiffror av fortkörare vid vägbygge: "Dålig respekt"