info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larm om toalettsnusk i bodarna – det här gäller

Han har tröttnat på skitiga toaletter.
– Otroligt dåligt. Det är självklart det ökar risken för att sprida covid 19, säger rörmontören Karl Malmqvist. Enligt kollektivavtalet ska toaletterna städas varje dag.

Det blir allt sämre med hygienen på byggena, säger vvs-montören Karl Malmqvist. Foto: Privat/Mostphotos

Problemet med dålig hygien och risk för spridning av pandemin fortsätter. I juli berättade vi om utländska arbetare vid Skurubron som i stekhet sol saknade tillräckligt med vatten att dricka, att skölja av sig och hålla hygien med. Vidare saknades toalett vid arbetsplatsen och tvål.

Rörmontören Karl Malmqvist tycker att hygienen på arbetsplatserna blivit allt sämre.

– Det är längesedan jag var på ett bygge som städades som man skulle. Det är så fruktansvärt låg nivå på byggfirmorna idag. Jag är rörmokare och inte känslig men det är inte bara en gång man hulkat när man kommit in på toa, säger han.

Han är oroad och upprörd över den usla standarden på toaletterna på byggena han kommer till som underentreprenör. Nu senast på ett bygge i Stockholmstrakten.

– Det städas bara två dagar i veckan och den städningen går väldigt snabbt. Samtidigt jobbar folk alla veckodagar, det säger sig själv att det blir skitigt, säger han.

Ibland ligger det pappershanddukar i drivor på golvet, liksom urin. Men det händer också att det helt saknas toapapper och handdukar.

Huvudentreprenören säger sig följa alla covidregler, att man städar och håller rent och följer myndigheternas anvisningar.
– Men det stämmer inte. Då städningen inte sker oftare finns det en stor risk för smittspridning när man till exempel inte torkar av handtag och utrymmen varje dag. Och dessutom saknas det sprit till händerna. Vi arbetare på min firma har själva tagit dit starkt desinfektionsmedel som vi kan ha för att torka av toaletter och handtag, säger han.
Dessutom har deras egen arbetsledare påpekat problemen på bygget.

Karl Malmqvist anser att huvudentreprenören har största ansvaret men att alla på bygget självklart ska hålla ordning efter sig och inte skita ner. Det är ett eget ansvar.
­ – Men det stora är att det fuskas enormt mycket med bodstädningen på byggena, trots att avtalet säger att det ska städas fem gånger i veckan varav en dag extra mycket. Dessutom vet många av mina kollegor ute faktiskt inte vad man egentligen har rätt till, hur ofta det ska städas.

Så vad är det som gäller?
Arbetsmiljöverket ställer krav på personalutrymmen i föreskriften AFS 2020:1 ”Arbetsplatsens utformning”. Men i flera av sina kollektivavtal har Byggnads och arbetsgivarna förtydligat kraven på städning. Kraven innebär att bodarna och därmed toaletterna ska städas varje dag och grovstädas en gång i veckan. Dessutom ska man ha tillgång till pappershanddukar vid tvättstället. Att inte följa det är att bryta mot avtalet.
Det gäller avtal som Byggavtalet, Entreprenadmaskinavtalet och Teknikinstallationsavtalet.

Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman i Byggnads, tycker uppgifterna om usel städning är allvarliga. Dels för att det alltid ska vara rent på bodtoaletterna och för att folk riskerar att bli sjuka nu under den pågående pandemin.

– Det ökar ju risken för smittspridning om ytor på toaletterna och i bodarna inte torkas av. Dessutom ska man städa för att det inte ska spridas exempelvis kvartsdamm, säger han.

Flera underentreprenörer har ingen egen bodöverenskommelse i sina kollektivavtal.
– Då får de luta sig mot föreskriften om arbetsplatsens utformning och sedan ska deras arbetsgivare se till att de har bra sanitära förhållanden. Innan anställda hos en underentreprenör kommer till en arbetsplats, ska arbetsgivaren gjort upp vilka personalutrymmen den ska ha och hur det blir med toaletter och städning, säger Ulf Kvarnström.

I föreskriften om arbetsplatsens utformning sägs bland annat att arbetsgivaren ska se till att arbetsplatser underhålls och rengörs enligt rutiner anpassade efter verksamheten på arbetsplatsen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larm om toalettsnusk i bodarna – det här gäller

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig